CFO: Co-piloot Financieel Onderhoud

De rol van finance is binnen projectontwikkeling flink aan verandering onderhevig. De digitale oplossingen voor realtime inzicht volgen elkaar in rap tempo op en de laatste stuiptrekkingen zijn nog niet eens in zicht. Dit betekent voor projectontwikkelaars, met name in het MKB, meer grip op de dagelijkse administratieve huishouding. Met deze frisse kijk moet alleen wel iets gebeuren.
Wij opteren voor een CFO: Co-piloot Financieel Onderhoud.

Naast elkaar in de tuin
Laten we om te beginnen niet eens per kwartaal alle bonnen, inkoop- en verkoopfacturen over de schutting gooien, maar samen de financiële moestuin van projecten verbeteren. Door processen onder de loep te nemen, besparen we bijvoorbeeld gemiddeld 20 procent op administratieve kosten en realiseren we meer inzicht in uw cijfers. Daarnaast biedt het innerlijke rust. Tijd om dus oprecht even in de tuin zitten.

Bredere inkijk in de organisatie
Naast financieel inzicht geeft het een bredere kijk in de onderneming. Dit kan uiteraard alleen wanneer hij zelf ook een bredere inkijk in de organisatie heeft. Een tweemaandelijks moment met evaluatie, rapportage-inzicht, risico-analyse en procesoptimalisatie zorgt voor meer dan financiële voordelen: het complete bedrijfsproces is erbij gebaad.

Twee zien meer dan een
Naast de expertise die je in huis neemt met deze oplossing, zorgt het delen van de financiële situatie en procesbeschrijvingen ook voor meer inzicht en denkwijzen. Twee paar ogen zien nou eenmaal meer dan een, en waar sommige zaken al jaren op dezelfde manier worden uitgevoerd kunnen kleine wijzigingen zorgen voor meer efficiëntie, beter inzicht, het behalen van doelen en financiële voordelen.

Strategie en koersbepaling, hoe en waarom?

Als ondernemer in de vastgoedbranche is het belangrijk om koers te bepalen en een strategie te hanteren die je helpt om de juiste richting op te gaan. Vaak gaan ondernemers nog op hun gevoel af. Maar wanneer ze hun interne en externe omgeving beter in kaart kunnen brengen, kunnen ze tevens beter anticiperen op toekomstige risico’s.

De gezondheid van uw onderneming

Het runnen van een succesvolle onderneming is niet alleen een financiële aangelegenheid. Andere belangrijke factoren die doorslaggevend zijn voor de gezondheid van je onderneming zijn bijvoorbeeld je personeel, je positie in de markt ten opzichte van concurrenten en de processen en risico’s. Alle aspecten binnen je onderneming bepalen of jouw koers haalbaar is en of je de strategie die je voor je hebt kan uitvoeren.

Kijk in de spiegel

Het is daarom raadzaam om iemand te hebben die uw onderneming regelmatig een spiegel voor houdt. Niet alleen om een volledig beeld te krijgen van de onderneming, maar ook om een sparring partner te hebben die er mede voor zorgt dat jouw onderneming op koers blijft en verder kan groeien. Daarbij wordt ook gekeken naar de financiering van de te realiseren groei.

Een realistisch beeld

Doordat je een realistisch beeld krijgt van je onderneming, weet je beter waar je aan toe bent en dat is fijn. Je weet zeker welke kansen en mogelijkheden je kunt benutten en ook waar risico’s zitten en wat je dus beter niet kan doen. Een externe blik vanuit de positie van een controller is daarbij absoluut een toegevoegde waarde voor elke onderneming

 

 

Provada 2015: wat ons is opgevallen

De Provada van dit jaar stond in het teken van ‘verleiding, authenticiteit en innovatie’. Wat ons opviel is dat er heel veel aandacht uitging naar de ‘voorkant’ van vastgoed(ontwikkeling) en weinig naar de ‘achterkant’. Zaken als hoe verleid ik de klant, 3D printing en kopen via internet stonden op de agenda. Wij hebben items als hoe beheers ik de gehele (financiële) keten van projectontwikkeling, interne processen en risicobeheersing binnen de sector gemist. Mede naar aanleiding van de ontwikkelingen in de afgelopen jaren een niet te onderschatten onderdeel om projecten tot een succes te maken. Misschien niet de sexy onderwerpen die op een beurs worden verwacht, maar zeker wel bijdragen aan succesvolle ondernemingen en het profiel van de sector.

Wij hopen dat iedereen een mooie beurs heeft beleefd en terug op kantoor toch ook nog even denkt of alle interne processen worden beheerst en het inzicht in cashflows, resultaten en risico’s voldoende is om mooie projecten te kunnen blijven ontwikkelen.

Software update

De nieuwe software update is bijna gereed, waarmee online ook snel en doeltreffend calculaties en scenario’s kunnen worden gemaakt. Voordeel is dat automatisch ook versies worden aangemaakt van budget, programma en cashflow. Hiermee worden een aantal handmatige werkzaamheden volledig geautomatiseerd.
Snel na deze release volgt het dashboard voor projecten. Hiermee heeft u als lid van het projectteam direct zicht op de actuele status van het project, bijvoorbeeld voor financieel (budget, cashflow) als risico’s, programma en planning.

Mocht je in de tussentijd nog een leuk, gek of bijzonder vastgoed object tegenkomen, stuur ons je foto’s toe en hou ons in de gaten!

De week van VastgoedControl

In de afgelopen week hebben wij weer een aantal leuke en interessante gesprekken gevoerd met bedrijven in de vastgoedbranche, zoals corporaties en commerciële projectontwikkelaars. Het delen van kennis en ervaringen leidt altijd weer tot nieuwe inzichten die ook helpen om onze producten en dienstverlening aan projectontwikkelaars verder te verbeteren. Erg zinvol.

Daarnaast zijn wij ook de mogelijkheden aan het onderzoeken om strategische samenwerkingsverbanden aan te gaan met partijen.
Op basis van alle gesprekken die we nu voeren en de opgedane ervaringen gaan wij binnenkort met onze klanten bekijken of en op welke onderdelen onze software nog verder kan worden verbeterd. Ook als je een demo van onze software hebt of aanvraagt kan je hieraan bijdragen.

Verder plaatsen wij op onze Facebook en twitter pagina geregeld foto’s van vastgoedobjecten en locaties die wij hebben bezocht of gewoon als we ergens in de buurt zijn. Ook een leuk, gek of bijzonder vastgoed object vastgelegd? Stuur ons je foto’s toe en hou ons in de gaten!